Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ramazan Sofraları Cep Yakıyor! Bakanlığın menüsü enflasyonu aştı

Ramazan yaklaşırken gıda fiyatlarındaki artış vatandaşların bütçesini zorluyor. Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği sağlıklı iftar ve sahur menüleri, son iki yılda enflasyonun üzerinde zamlandı.

Ramazan yaklaşırken gıda fiyatlarındaki artış vatandaşların bütçesini zorluyor. Sağlık Bakanlığı’nın

Ramazan ayına sayılı günler kala, vatandaşlar bütçelerini zorlayan gıda fiyatlarıyla karşı karşıya. 2023 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen sağlıklı Ramazan menüsüne uygun bir alışveriş yapmak, 2025 yılı itibarıyla vatandaşlar için daha maliyetli hale geldi. Yapılan son karşılaştırmalara göre, temel gıda fiyatlarındaki artış oranı TÜİK’in açıkladığı gıda enflasyonunu geride bıraktı.

Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri

Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında dengeli ve sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek amacıyla 2023 yılında bir dizi öneride bulunmuştu. Bakanlığın tavsiyeleri, özellikle oruç süresince vücuda gerekli besinleri sağlamak, açlık süresini daha rahat geçirmek ve sağlığı korumak için hazırlanmıştı.

Bu önerilere göre, sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze ve meyve gibi hafif besinlerin tüketilmesi önerilmişti. Alternatif olarak çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salata gibi hafif yiyeceklerin tüketilmesi gerektiği belirtilmişti. Gün boyunca açlık hissini geciktirmek için ise kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi lifli karbonhidrat kaynaklarının tüketilmesi önerilmişti.

İftar öğünlerinde ise aşırı tüketimden kaçınılması gerektiği vurgulanırken, orucun zeytin veya hurma ile açılıp su içildikten sonra çorba ve salata ile devam edilmesi gerektiği ifade edilmişti. Devamında ise hafif sebze yemekleri, zeytinyağlılar, et ve tam tahıllı ekmek ya da küçük porsiyon makarna veya pilav önerilmişti.

İftar ile sahur arasında ise meyve, kuru yemiş, sütlü tatlılar ve yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıkların tüketilmesi tavsiye edilmişti.

Gıda Fiyatları TÜİK Enflasyonunu Aştı

2023 yılında Ramazan ayından önce market broşürlerinden derlenen fiyatlarla, 2025 yılında TCMB ve TÜBİTAK iş birliğiyle oluşturulan “marketfiyati” internet sitesindeki fiyatlar karşılaştırıldı. Çıkan sonuçlar, gıda fiyatlarının son iki yılda yüzde 177 oranında arttığını gösterdi. Bu artış oranı, TÜİK’in gıda enflasyonu için belirlediği yüzde 115‘lik oranın oldukça üzerinde.

Özellikle en büyük fiyat artışları kuru meyvelerde yaşandı. Kuru üzüm fiyatı yüzde 369 artarak en çok yükselen ürün oldu. Oruç açarken en çok tüketilen besinlerden biri olan hurmadaki fiyat artışı ise yüzde 50 ile listenin en altında yer aldı.

Asgari Ücretin Alım Gücü Giderek Azalıyor

Ekonomim’de yer alan habere göre; Ramazan öncesi artan gıda fiyatları karşısında, vatandaşların alım gücü de düşmeye devam ediyor. 2023 yılının ilk yarısında asgari ücret 8.506,8 TL iken, 2025 yılında 22 bin 104 TL’ye yükseldi. Ancak gıda fiyatlarındaki artış oranı, asgari ücrete yapılan zam oranının önüne geçti.

2023 yılında asgari ücretli bir çalışan, Ramazan için önerilen sağlıklı beslenme listesindeki birçok ürünü rahatlıkla satın alabilirken, 2025 yılında bu listenin en az yarısını karşılamakta zorlanacağı görülüyor. Listedeki 10 temel gıda ürünü, asgari ücretin gerisinde kalırken, diğer 10 ürünün fiyatı ise maaşın alım gücünü aşmış durumda.