Cezayir, Fransa‘nın 1830’da başlayan ve 132 yıl süren işgaline karşı 1 Kasım 1954’te bağımsızlık savaşı başlattı. Yaklaşık 1,5 milyon Cezayirlinin hayatını kaybettiği bu zorlu mücadele, 1962’de Cezayir‘in bağımsızlığıyla sonuçlandı.
Fransa’nın Sömürge Dönemi Suçları
İnsan hakları örgütleri ve tarihçiler, Fransa‘nın 1830-1962 yılları arasındaki sömürge döneminde Cezayirlilere karşı büyük katliamlar işlediğini ve yüz binlerce insanı yerinden ettiğini belirtiyor. Cezayir İnsan Hakları Savunma Birliği, bu dönemde yaklaşık 10 milyon insanın öldürüldüğünü kaydediyor. Ancak Fransa, Afrika’daki sömürgeci tarihinin en güncel ve en kanlı örneği olan Cezayir‘deki suçlarını hala resmen tanımıyor.
Cumhurbaşkanı Tebbun: “Barbarca Ve Yıkıcı!”
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Cezayir’de 130 yıldan fazla süren Fransız sömürge dönemini, “barbarca ve yıkıcı” olarak nitelendirdi.
Tebbun, “18 Şubat Ulusal Şehit Günü” dolayısıyla 1830-1962 yıllarındaki Fransız sömürgesine karşı Cezayir halkının devrimlerine dikkati çeken bir mesaj yayımladı.
Cezayir halkının özgürlük uğruna verdiği şehitlere bir vefa borcu olarak ‘Ulusal Şehit Günü’nü andıklarını ifade eden Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun “Temiz topraklarımız üzerinde barbarca ve yıkıcı yöntemleriyle hüküm süren sömürge, 130 yıldan fazla süre boyunca onurlu halkın ilerlemesine engel oldu. Medeniyet iddiasında bulunanların işledikleri ne acıdır. Kalıcı olmayı hayal eden, halkımızın kaynaklarını ve iradesini yok sayan o sömürge, muazzam bir devrimle son buldu.” mesajını paylaştı.
Tebbun, sömürgenin yerleşmesini reddeden Cezayir halkının kararlılıkla topraklarını özgürleştirdiğini vurguladı.