Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Samsun’daki heyelan faciasında kan donduran detay!

Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan heyelan faciasının sebebini, yer kazanmak için yamacın 90 derece oyulmuş olmasına bağladı. Bilirkişi raporunda ise “Bu dik yamaca istinat duvarı yapılmalıydı” ifadesi yer aldı.

Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan heyelan faciasının

Samsun Canik‘te, Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki bir akaryakıt istasyonunda meydana gelen heyelanda Âdem Kaya (35) ile çocukları Açelya Mina Kaya (7) ve Ayla Kaya (5) hayatını kaybetti, anne Çiğdem Kaya (31) ise yaralı kurtuldu.

Samsun'daki heyelan faciasında kan donduran detay! Bir aile yok oldu, sonradan ortaya çıktı

Başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan akaryakıt istasyonu sahibi M.Z.G., ifadesinde istasyonunun kaçak olmadığını belirterek, “2 yıl önce duvardan kara yoluna taş düşüyordu. Canik Belediyesi‘ne başvurduk. Ancak Büyükşehir Belediyesi yetkili görülerek oraya, oradan da Karayollarına yazı yazıldı” dedi.

SUÇU DEPREME ATTI

Yakın zamanda yaşanan Tokat ve Taşova merkezli depremlerin kayaları oynatmış olabileceğini savunan M.Z.G., “Bunda benim ne suçum var?” diye konuştu. Şüpheli, heyelan alanıyla ilgili, “Kayalar sertti, doğal duvardı. İstinat yapma zorunluluğu görmedik. Belediye de duvar örülmesi gerektiği yönünde ikaz ve uyarıda bulunmadı” diyerek kendini savundu. Olay sonrası savcılık bilirkişi heyeti oluşturdu. İnşaat mühendisi, jeoloji mühendisi ve iş güvenliği uzmanından oluşan heyet ilk incelemesini tamamladı. Ön raporda ihmal bulunduğu belirtildi. Raporda, “Kazanın meydana gelmesinde yüzde 90 üzeri eğimli yamaçta istinat duvarının yapılmamış olması etkendir” ifadesi yer aldı.

Samsun'daki heyelan faciasında kan donduran detay! Bir aile yok oldu, sonradan ortaya çıktı - 2. Resim

YER KAZANMAK İÇİN OYULMUŞ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, bölgedeki risklere dikkat çekerek, “Felaketin yaşandığı yerdeki yamacın topuk kısmı 90 dereceye kadar oyulmuş” dedi. Heyelanın meydana geldiği bölgenin bazaltik aglomeralardan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, bu yapıların çatlaklı olduğunu söyledi. Yağışlı mevsimlerde çatlaklara su dolmasıyla; eğim, malzemenin ağırlığı ve yerçekimi etkisiyle kütle hareketleri yaşandığını kaydeden Yılmaz, “Heyelan sahasında ciddi eğim, çatlaklı yapı ve ağır kütleler görüyoruz. Bu şartlardaki bir alanda, zeminden yer kazanmak için, topuk kısımlarda gerekli tedbirler alınmadan yapılan bu tür işler felaketi kaçınılmaz kılıyor. Maalesef yer kazanma çabasındayız. Oysa bu tutum, hiçbir suçu olmayan insanların canına mal oluyor” ifadelerini kullandı.