Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Güllaç enflasyona takıldı. Ekonomik şartlar Ramazan’ı da vurgu

Ramazan’a özel tatlardan güllaç, 2019 tarifine göre yapıldığında maliyetindeki artış enflasyonu katlıyor.

Ramazan'a özel tatlardan güllaç, 2019 tarifine göre yapıldığında maliyetindeki artış

Ramazan ayı, paylaşımın ve bereketin simgesi olmasının yanı sıra geleneksel tatlarıyla da sofraları süslüyor. Bu tatlardan biri olan güllaç, özellikle iftar sonrası hafif ve sütlü bir tatlı arayanların tercihi oluyor. Ancak yıllar içinde artan gıda fiyatları, güllaç gibi geleneksel tatların da maliyetini ciddi şekilde yükseltti.

2019 yılında bir marketin kendi ürünleriyle hazırladığı 12 kişilik güllaç tarifi, günümüzde gıda enflasyonunu gözler önüne seren çarpıcı bir örneğe dönüştü. Aynı tarifle ve aynı gramajlarla yapılan güllacın 2025’teki maliyeti, tam %1.000’den fazla artış göstererek adeta rekor kırdı.

6 YILDA 31 TL’DEN 353 TL’YE

2019 yılında evde yapılan 12 kişilik güllaç, sadece 31,07 TL’ye mal oluyordu. Ancak 2025 yılı Ramazan ayında, aynı ürünler kullanılarak hazırlanan tarifin toplam maliyeti tam 353,19 TL’ye ulaştı. Bu artış, temel gıda ürünlerindeki fiyat yükselişini gözler önüne serdi.

EN BÜYÜK ZAM GÜLLAÇ YAPRAKLARINDA

Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın haberine göre; tarifin temel malzemeleri olan süt, şeker, ceviz ve güllaç yaprakları, son 6 yılda ciddi fiyat artışları yaşadı. Özellikle güllaç yapraklarında “shrinkflasyon” adı verilen gramaj azaltma yöntemi de devreye girdi.

İşte temel malzemelerdeki fiyat artış oranları:

  • Şeker: %787
  • Süt: %938
  • Ceviz: %738
  • Güllaç yaprakları: %1.027 (gramaj aynı kalsaydı %1.402)

Shrinkflasyon nedeniyle 400 gramlık güllaç paketi, 300 grama düşmesine rağmen fiyatı %1.027 oranında arttı. Eğer gramaj aynı kalsaydı, bu artış %1.402 olacaktı.

TÜİK VERİLERİ DE ARTIŞI DESTEKLİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2019 Mayıs ile 2025 Ocak ayları arasında hazır sütlü tatlıların fiyatı %711 oranında artış gösterdi.

Bu da, güllacın temel bileşenlerinin yalnızca pazar veya üretici kaynaklı zamlarla değil, genel olarak ekonomik koşullardan da etkilendiğini gösteriyor.