Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” vizyonu çerçevesinde aile hekimliğinin önemine dikkat çekerek, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini daha da kolaylaştıracak yeni adımlar atıldığını duyurdu.
Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, aile hekimlerinin reçete edebileceği ilaçların sayısı artırıldı. Ayrıca, iç hastalıkları uzmanları tarafından düzenlenebilen ilaç raporlarının kapsamı genişletildi. Böylece birçok hastalık için ilaç raporu ve reçete işlemleri daha hızlı ve kolay hale gelecek.
Bakan Memişoğlu, “Bizler, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı’nın inşasında koruyucu hekimliği kritik bir noktaya konumlandırıyoruz; adımlarımızı birinci basamak sağlık hizmetlerimizi güçlendirme hedefiyle atıyoruz. Aile hekimlerimizin bu sürecin en önemli yapı taşlarından olduğunu düşünüyoruz” dedi.
AİLE HEKİMLİĞİ DÜZENLEMESİ
Resmî Gazete’de yayımlanan düzenleme vatandaşlar için şu kolaylıkları sağlıyor:
- Aile hekimlerinin reçete edebileceği ilaç sayısı artırıldı. Bu sayede, özellikle kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar için uzman sırası beklemeye gerek kalmayacak.
- Bazı kan sulandırıcılar, alerji ilaçları, lipid düşürücü ilaçlar ve çölyak hastaları için kullanılan gıdalar gibi ürünlerin rapor yenilemeleri doğrudan aile hekimliklerinde yapılabilecek.
- Tansiyon ilaçları, suni gözyaşı damlaları, cilt hastalıklarında kullanılan şampuan ve kremler gibi bazı ilaçlar için raporsuz reçete yazılabilecek.
- Kronik hastalıklara yönelik ilaç raporlarının yenileme süreleri uzatıldı.
Aile Sağlığı Merkezleri’nin Güçlenmesi Devam Ediyor
Bakan Memişoğlu, aile sağlığı merkezlerini güçlendirmeye yönelik çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini belirterek, “Aile Hekimliği Sistemimizi daha iyi bir noktaya taşımaya kararlıyız” ifadelerini kullandı. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e desteklerinden ötürü teşekkürlerini iletti.