Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İstanbul’un soğutma ihtiyacı yüzde 44 artacak

WRI’nin küresel ısınmanın şehirler üzerindeki etkisini inceleyen araştırmasına göre, sıcak hava dalgalarının süresi ve sıklığı hızla artacak. Küresel sıcaklık artışı 3 dereceye ulaştığında, sıcak hava dalgalarının süresi %53, sıklığı ise %29 artabilir. İstanbul’da 29°C’nin üzerindeki gün sayısının 84’e çıkması ve soğutma ihtiyacının %44 artması beklenirken, Avrupa’da aşırı sıcaklardan kaynaklanan ölümler üç katına çıkabilir.

WRI’nin küresel ısınmanın şehirler üzerindeki etkisini inceleyen araştırmasına göre, sıcak

Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı şehirlerde sıcak hava dalgalarının süresini, sıklığını ve etkisini önemli ölçüde artıracak. “1.5 Derece, 2 Derece ve 3 Derece Küresel Isınma Altında Şehir Düzeyinde İklim Tehlike Göstergeleri” adlı çalışmada, 996 şehir incelenerek farklı iklim senaryolarına dair öngörüler ortaya kondu.

SICAK HAVA DALGALARI SÜRESİ YÜZDE 53 ARTABİLİR

Araştırmaya göre, 1995-2014 yılları arasında küresel sıcak hava dalgalarının ortalama süresi 14,2 gün olarak ölçüldü. Ancak küresel ısınmanın:

  • 1,5 dereceye ulaşması durumunda bu sürenin 16,3 güne,
  • 3 dereceye çıkması halinde ise 24,5 güne uzaması bekleniyor.

Bu da sıcak hava dalgalarının süresinin %53 oranında artabileceği anlamına geliyor.

Şehirlerde sıcak hava dalgalarının yıllık ortalama sayısı da önemli ölçüde artacak. Günümüzde ortalama 4,5 sıcak hava dalgası görülürken, 1,5 derece artış senaryosunda bu sayı 5’e, 3 derece artış senaryosunda ise 6,5’e çıkabilir. Özellikle yüksek gelirli ülkelerde sıcak hava dalgası sıklığının %14, düşük gelirli ülkelerde ise %45 oranında artacağı öngörülüyor.

İSTANBUL’DA AŞIRI SICAK GÜN SAYISI 84’E ÇIKABİLİR

Araştırmaya dahil edilen İstanbul, iklim krizinin etkilerini en fazla hissedecek şehirlerden biri olarak gösteriliyor. Yoğun trafik ve şehir ısısı nedeniyle sıcaklık seviyelerinin daha da yükseldiği belirtilirken, şu senaryolar öne çıkıyor:

  • İstanbul‘da en uzun sıcak hava dalgası süresi, 1,5 derece artış senaryosunda 18 gün, 3 derece artış senaryosunda 33 gün artabilir.
  • Yıllık 29°C’nin üzerinde sıcaklığa sahip gün sayısı, 3 derece ısınma senaryosunda %40 artarak 84 güne çıkabilir.
  • Bu sıcaklık artışı, soğutma ihtiyacını %44 oranında artırabilir.

701 MİLYON KİŞİ AŞIRI SICAKLARLA KARŞILAŞABİLİR

Küresel ısınmanın 35 derece veya üzeri sıcaklıklara maruz kalan insan sayısını önemli ölçüde artıracağı belirtiliyor. 1,5 derece ısınma senaryosunda 547 milyon kişi, 3 derece ısınma senaryosunda ise 701 milyon kişi, yılda 30 gün veya daha uzun süre 35 derece ve üzeri sıcaklıklarla karşı karşıya kalabilir.

AVRUPA’DA AŞIRI SICAKLARDAN KAYNAKLANAN ÖLÜMLER ARTACAK

Araştırmaya göre, Avrupa’da 3 derecelik küresel ısınma gerçekleşmesi durumunda aşırı sıcaklara bağlı ölümler mevcut seviyelerin üç katına çıkabilir. Güney Avrupa’da aşırı sıcaklara bağlı ölümler, Kuzey Avrupa’ya kıyasla günümüzde 6 kat daha fazla görülüyor. 3 derece artış senaryosunda bu fark 9,3 kata çıkabilir. 2050 yılına kadar aşırı sıcaklara bağlı ölümlerin en çok İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa’da görüleceği tahmin ediliyor.

AVRUPA’DA ENERJİ TALEBİ %32 ARTABİLİR

Araştırmada, Avrupa‘da ısı dalgalarının süresi ve soğutma ihtiyacının nasıl değişeceğine dair veriler de paylaşıldı:

  • 1,5 derece artış senaryosunda yıllık en uzun ısı dalgası süresi 15 gün, 3 derece artış senaryosunda ise 19,7 gün artabilir.
  • Soğutma ihtiyacının oluşacağı gün sayısı, 1,5 derece senaryosunda 142 gün, 3 derece senaryosunda 187,1 gün olarak hesaplandı.
  • 3 derecelik küresel ısınma senaryosunda, Avrupa‘da binaları soğutmak için gereken enerji talebi %32 oranında artabilir. Bu artış, Avrupa’nın elektrik altyapısı ve karbonsuzlaşma hedefleri üzerinde ek baskı yaratabilir.

YANLIŞ KENTLEŞME ISINMAYI DAHA DA ARTIRIYOR

Araştırmanın akademisyenlerinden WRI Ross Merkezi Sürdürülebilir Şehirler Programı Araştırma Uzmanı Ted Wong, yanlış kentleşmenin şehirlerdeki ısı artışında kritik bir faktör olduğunu belirtti. “Şehirler, koyu renkli çatılar, asfalt yollar, taş ve beton gibi güneş ışığını emen ve ısıyı hapseden malzemelerle inşa ediliyor. Bu yüzeyler, adeta fırın duvarları gibi çalışarak şehirleri çevresine göre çok daha sıcak hale getiriyor.”

WRI raporu, küresel sıcaklık artışının şehirlerdeki yaşam koşullarını giderek daha zor hale getireceğini ve aşırı sıcaklıklarla başa çıkabilmek için şehir planlamasının yeniden şekillendirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, yeşil alanların artırılması, yansıtıcı malzemelerle yapılan binaların teşvik edilmesi ve enerji verimli soğutma sistemlerine geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi halde, şehirlerde yaşayan milyonlarca insan, önümüzdeki yıllarda daha uzun ve daha sık sıcak hava dalgalarına maruz kalabilir.