Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’nin Arktik Hamlesi: Svalbard’da Yeni Haklar Elde Edildi

Svalbard takımadalarının statüsünü belirleyen Spitsbergen Anlaşması’nın Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girmesiyle Türk vatandaşları, mülk edinme, oturma ve bilimsel araştırma yapma hakkı elde etti.

Svalbard takımadalarının statüsünü belirleyen Spitsbergen Anlaşması'nın Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı

Türkiye, Arktik bölgesindeki stratejik önemini artıran bir adım atarak, Svalbard takımadaları üzerindeki haklarını genişletiyor. Bu adım, hem bilimsel araştırmalar hem de ekonomik faaliyetler açısından yeni fırsatlar yaratacak. Türkiye‘nin, Svalbard takımadaları ile ilgili imzaladığı anlaşma, bu bölgedeki varlığını pekiştirecek önemli bir dönüm noktası oldu.

Resmi Gazete'de yayınlandı: Türklere Norveç'te ikamet hakkı

YENİ KARAR YÜRÜRLÜĞE GİRDİ:

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı‘yla Arktik bölgesindeki Svalbard takımadalarının statüsünü belirleyen Spitsbergen (Svalbard) Anlaşması Türkiye bakımından yürürlüğe girdi. Paris’te 9 Şubat 1920 tarihinde imzalanan ve 1925 yılından bu yana yürürlükte olan anlaşma, Norveç‘in adalar üzerindeki egemenliğini tanımakla beraber, taraf olan üçüncü ülkelerin vatandaşlarına Svalbard takımadaları üzerinde mülk edinme ve ikamet ile balıkçılık ve madencilik alanlarında ticari faaliyetlerde bulunma ve bilimsel araştırma gerçekleştirme hakkı tanımakta.

TÜRK VATANDAŞLARI MÜLK EDİNEBİLECEK:

Türkiye‘nin anlaşmaya taraf olmasıyla Türk vatandaşları ve şirketleri Svalbard takımadalarında mülk edinme ve oturma hakkı elde edecek. Adaların karasularında balıkçılık yapabilecek, denizcilik ve madencilik alanlarında ticari faaliyetlerde bulunabilecek.

TÜRK BİLİM İNSANLARINA ARAŞTIRMA HAKKI:

Ayrıca, Türk bilim insanları kurulacak Türk Bilim İstasyonu‘nda bilimsel araştırma yapma, Türk öğrenciler Svalbard Üniversite Merkezi‘nde eğitim alma imkanına erişebilecek. Türkiye bu adımla, Arktik bölgesinin canlı ve cansız doğal kaynaklarından faydalanmayı ve bölgede gerçekleştirebileceği bilimsel ve ekonomik faaliyetlerini güçlendirmeyi hedeflemekte. Bu çerçevede, Türkiye‘nin Arktik Konseyi‘ne gözlemci üye olma hedefi de muhafaza edilmekte.

ARKTİK BÖLGEDE TÜRKİYE FAALİYETLERİ:

Öte yandan, Türkiye son yıllarda Arktik bölgesine yönelik başarılı bilim seferleri düzenliyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) tarafından, Norveç‘in münhasır ekonomik bölgesi ile Svalbard Adaları ve karasularında başarıyla icra edilen Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferlerinin dördüncüsü (TASE-IV) 26 Haziran – 25 Temmuz 2024 tarihlerinde tamamlandı.