Kayseri REHAB ile ilk kez kadın danışanlara da kapılarını açan Yeşilay, bağımlılıkla mücadelede fırsat eşitliğini güçlendirerek daha kapsayıcı bir adım atıyor.
Türkiye’ye özgü bir model olan Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleri, bağımlılıkla mücadelede yalnızca tedavi sunmakla kalmıyor, bireylerin topluma yeniden kazandırılması için mesleki eğitim, psikososyal destek ve aile içi ilişkileri güçlendirme imkânları da sağlıyor.
Kayseri Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi‘nin açılışında konuşan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, Türkiye Yeşilay Cemiyeti‘nin 105 yıl önce bugün kurulduğunu anımsatarak, Yeşilay‘ın bir gün bile faaliyetini aksatmadığını vurguladı. Genel Başkan Dinç, Yeşilay‘ın sadece Türkiye’de değil, dünyada da örnek gösterilecek çalışmalar yaptığına dikkati çekti.
Kayseri’de Türkiye Yeşilay Cemiyeti‘nin üçüncü yatılı rehabilitasyon merkezini açmak için bir araya geldiklerini, bugüne kadar 105 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile 300 binin üzerinde insana ulaştıklarını anlatan Dinç, “1 milyon 300 bin insanımıza da telefon üzerinden psikolojik destek sağladık. Sayıları söylemesi çok kolay, telaffuz etmesi çok kolay ama sahada bu işin içerisine girmek, hele ki bağımlılık gibi çok zor bir problemle baş edebilmek, çalışabilmek, netice alabilmek hakikaten çok büyük bir emek gerektiriyor, çok büyük bir bilgi ve sorumluluk gerektiriyor.” diye konuştu.
“Dünyada madde bağımlısı sayısı 400 milyonu geçmiş durumda”
Dinç, bağımlılıkla mücadelede önleme çalışmalarının önemine değinerek, şöyle devam etti:
“Şu anda dünyada 1,3 milyar insan tütün bağımlılığının pençesinde. Buna bağlı olarak sadece ülkemizde her yıl 100 bin insanımızı kaybediyoruz. Dünya Küresel Sağlık Raporu’na göre, çocukların yüzde 15’i hayatı boyunca sigara bağımlılığı yaşıyor. Dünyada 15-19 yaş arası gençlerin yüzde 23’ü alkol bağımlısı, Avrupa’da ise gençlerin yüzde 45’i alkol bağımlılığıyla mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin araştırmalarına göre, Avustralya’da metamfetamin ve kokain kullanımı gitgide artıyor ve Kuzey Amerika’da madde bağımlılığı kaynaklı ölümler tarihi rekorunu kırıyor. Dünyada ise madde bağımlısı sayısı 400 milyonu geçmiş durumda.”
Dinç, tütün üretimi için her yıl 22 milyon ton su tüketildiğine dikkati çekerek, “Sadece bir sigara 600 litre temiz suyun kirletilmesine, 7 bin zararlı maddenin doğaya yayılmasına sebep oluyor.” dedi.
Açılışa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri milletvekilleri Hulusi Akar, Dursun Ataş, Ayşe Böhürler ve Şaban Çopuroğlu da katıldı.
Bursa ve Diyarbakır’ın ardından Kayseri’de açılan ve danışan kabulüne başlayacak olan Kayseri REHAB; eğitim ve spor salonları, renkli atölyeleri, terapi odaları, kapsamlı kütüphaneleri ve daha birçok donanımıyla, toplam 40 yatak kapasitesine sahip bir rehabilitasyon merkezi olma özelliği taşıyor.
Kayseri Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi’nde yaklaşık 50 kişilik bir ekip görev yapacak. Merkez, arınma tedavisini tamamlamış, 15 yaşını doldurmuş erkeklere ve diğer rehabilitasyon merkezlerinden farklı olarak18 yaşını doldurmuş kadınlara da hizmet vermek üzere tasarlandı.
Kayseri Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi Donatı Özellikleri
Kapalı Alan: 9.200 metrekare
Açık Alan: 8.000 metrekare
Görüşme Odaları: 6 adet Grup
Terapi Odaları: 2 adet
Eğitim Salonu: 1 adet
Spor Salonları: 2 adet
Kütüphaneler: 4 adet
Açık Spor Alanları: 4 adet
Meslek Atölyeleri: Gastronomi, Teknik, Bilgisayar, Tarım, Berberlik ve Tekstil
Hobi Atölyeleri: Resim, Seramik, Müzik, Basit Onarım ve El Dikiş Atölyeleri
Yeşilay Rehabilitasyon Merkezlerinin (REHAB) Çalışmaları Neler?
Yeşilay, daha önce Diyarbakır ve Bursa’da açtığı rehabilitasyon merkezlerine Kayseri’yi de ekleyerek, bağımlılık nedeniyle ortaya çıkan fiziksel, psikolojik ve sosyal kayıpları telafi etmeyi hedefliyor. Bu merkezlerde, bireylerin sağlıklı bir şekilde topluma yeniden kazandırılması ve arınma sonrası tedavilerinin desteklenmesi sağlanıyor. Merkezlerde, alkol ve madde kullanım bozukluğu olan bireylerin arındırma tedavisi sonrası farmakolojik ve psikososyal tedavileri yatılı olarak yapılıyor.
Bireylerin, maddeden uzak kalmasının yanı sıra işlevselliğini yeniden kazanması ve sosyal açıdan düzelmesi için çalışmalar yürütülüyor.
Rehabilitasyon merkezlerinde; psikiyatri uzmanı, klinik psikolog, hemşire, sosyal hizmet uzmanı, ergoterapist, meslek öğretmenleri ve iyileşme danışmanları gibi çeşitli uzmanlar görev yapıyor. Merkezlerde, bireylerin rehabilitasyon sürecine uyum sağlaması ve mesleki beceriler kazanması amacıyla çeşitli atölye ve eğitim çalışmaları düzenleniyor. Tedavi süreci tamamlanan bireyler, ayaktan rehabilitasyon merkezlerine yönlendirilerek periyodik takipleri devam ediyor.